Wie ben ik?

Ik ben Liënne ten kate, geboren op een 17 mei in Voorburg en heb animatie gestudeerd op kunstacademie st.Joost.

Strips
Zoals vele tekenaars teken ik al mijn hele leven. Op mijn 8ste verzon ik mijn eerste stripfiguur: Piepie. Het was toen nog een simpele witte muis met stokarmpjes en pootjes, het had ook een roze buikje en roze oortjes.
Toen ik er kleine stripjes mee maakte kreeg ik het commentaar dat het niet leesbaar was en veels te klein.

Op mijn 12e begon ik opnieuw met strips te tekenen. Deze keer groter en met leesbare tekst. Het had ook veel meer stripfiguurtjes, die ik op de basisschool erbij had verzonnen. De boekjes bestonden uit 22 pagina's, waarvan 7 van Piepie zelf, 7 van "het Lab" en daarnaast nog spelletjes en een strip op de achterkant.
Wat voorbeelden:
tn_200x143piepie1.jpgtn_200x143piepie3.jpg
tn_200x143piepie4.jpgtn_200x143piepie6.jpg

Ik stak hier tot en met mijn 15e heel veel tijd en liefde in.
En alsof ik al niet genoeg tekende, maakte ik onderwijl ook wel eens gewone tekeningen. Deze tekeningen begonnen steeds meer fantasie te bevatten. Ik ontwierp ook nieuwe fantasiewezens, wat er voor zorgde dat ik mijn fantasie niet meer genoeg kwijt kon in mijn strips. Ik sloot Piepie af met een strip vol met gekke dingen en overloping in de andere strips en spelletjes.

Voorbeeld:
tn_200x143piepie10.jpg

Maar, mijn liefde voor het maken van strips is nooit verdwenen. Zo heb ik in 2010 voor het eerst een strip gepubliceerd, genaamd Planeetjes en inmiddels zijn er ook al vervolgen op en ga ik met plezier naar stripbeurzen.

Animatie
In mijn middelbare schooltijd ontdekte ik het animatieprogramma Flash. Ik hield me steeds minder bezig met strips en steeds meer met animeren. Mijn moeder had een animatieboek gekocht en ik kreeg zelf ook een boek hoe ik animatiespeeltjes kon maken. Ik was erg geboeid hoe ik op deze manier karakters tot leven kon brengen. Alsof het magie was!

Ondertussen begon ik ook steeds meer te fantaseren over een fantasiewereld en over een verhaal wat uiteindelijk tot tekenfilm verwerkt zou kunnen worden. Met dit personage:
drakenmeisje-0001.jpg
Omdat ik in die tijd moest kiezen voor een studie, heb ik voor animatie gekozen. Misschien dat ik zo ooit een mooie tekenfilm zou kunnen maken. (nu weet ik wel beter).

Ik ben in 2005 animatie gaan studeren.
Het tweede jaar en eerste helft van het derde jaar heb ik er  veel plezier van gehad. Ik kon lekker veel animeren en technieken ontdekken. Ik werd ook geïnspireerd door de vele animaties die ik zag tijdens de les en animatiefestivals.

Ik heb mijn animatievaardigheden op vele manieren gebruikt. Zo heb ik vele pixel animaties gemaakt voor leden van de website deviantart, een aantal games en heb ik samen met oud-klasgenoten een animatiefilmpje gemaakt voor een theatervoorstelling.

Digitaal tekenen
Nadat ik op mijn 15e een tekentablet had gekocht begon ik op de computer te tekenen. Wel in flash, maar wist verder niet hoe het moest. Toch vond ik het fascinerend en leuker dan papier omdat het er netjes uitzag.
Met goedkoper en sneller internet op komst ontdekte ik op mijn 17e de site oekaki.nl, waar je op internet kunt tekenen en je tekenkunsten kunt showen. De tekeningen heten oekaki's. Zo zag mijn eerste tekening eruit:
eerstesenileoekaki.png
Ik werd verwelkomd en doordat ik mijn tekenwerk aan veel meer mensen kon laten zien raakte ik al snel verslaafd aan het programma. Ik kon ook heel makkelijk anderman's werk zien en leerde daardoor heel snel ermee om te gaan. Ik wilde nooit meer terug naar papier.
Nu verdien ik ook af en toe geld met tekenopdrachten.

Snoetje (clown)
tn_200x301oehbubbel-0001.jpg Ik ben altijd gefascineerd geweest door clowns. Als kind tekende ik ze voortdurend en wilde ook later clown worden om mensen blij te maken! Helaas lukte me dat na jaren proberen niet zo goed. Ik dacht zelfs dat ik een jongetje moest zijn om grappig te zijn!
Ik merkte ook dat tekenen meer interesse wekte en dat dat me beter lukte. Maar ik bleef ook altijd vrolijke dingen tekenen, grapjes in mijn animaties/strips/tekeningen stoppen en ik hield ook erg van toneelspelen. Ik maakte graag kleine voorstellingen met mijn familie en met schoolvoorstellingen vonden mensen me vaak erg goed!
Eind 2009, kwam ineens de interesse in clowns sterk terug en ook mijn wens om op het podium te staan. Ik ging voor de lol een beetje als clown verkleden. Zo vrolijk was ik in jaren niet geweest en bij mijn eerste clownworkshop bleek dat ik het best kan! Toen is het balletje echt gaan rollen. Door mijn vele ervaring met het tekenen en karakters verzinnen was het niet moeilijk om een clownspersonage verzinnen: Snoetje.
Ik vind het heerlijk om lekker kind te zijn, plezier te maken en de wereld een stukje vrolijker te maken!
In 2015 en 2017 heb ik met On Steetsj samengewerkt om een eigen show neer te zetten!